تعیین ضریب گیاهی و پهنه بندی نیاز آبی سیب زمینی در استانهای خراسان و سمنان

دسته بندی کشاورزی و زراعت
فرمت فایل doc
حجم فایل 795 کیلو بایت
تعداد صفحات 121
پس از پرداخت، لینک دانلود فایل برای شما نشان داده می شود

كشاورزی وزراعت در ایران بدون توجه به تأمین آب مورد نیازگیاهان میسرنیست. بنابراین بایستی برنامه ریزی صحیح برای آن بخصوص درشرایط خشكسالی صورت گیرد. برنامه ریزی صحیح مستلزم محاسبه دقیق نیاز آبی گیاهان می‌باشد. براساس روش‌های موجود مبنای محاسبات نیاز آبی گیاهان ، تبخیرـ تعرق مرجع و ضرائب گیاهی است. تبخیر ـ تعرق مرجع توسط لایسیمتر اندازه گیری می‌شود و برای سادگی كار می‌توان آنرا با توجه به نوع منطقه از روش‌های تجربینیز تخمین زد. ضرائب گیاهی نیز از مطا لعات لایسیمتر قابل محاسبه است. این ضرائب تابعی از عوامل مختلفی از جمله اقلیم می‌باشد. بنابراین بایستی درهر منطقه ای با دقت برای هرمحصولی محاسبه شود. (19) برای محاسبه و برآورد مقدارتبخیر ـ تعرق سازمان خوار باروكشاورزی ملل و متحد«FAO » تقسیم بندی زیر را منظور نموده است:

اندازه گیری مستقیم تبخیر ـ تعرق به وسیله لایسیمتر

اندازه گیری مستقیم تبخیر بوسیله تشتك یا تبخیر سنج

فرمول‌های تجر بی

روشهای آئرودینامیك

روش تراز انرژی(5)

بعضی از روشها فقط جنبه تحقیقاتی داشته تا بتوانند فرایند‌های انتقالی بخار آب را بهتر و عمیق تر بررسی نمایند.برخی دیگر به جهت نیاز در برنامه‌های روزانه كشاورزی بكار می‌روند. ولی دقت و اصالت روش‌های تحقیقاتی را ندارد. به هر حال برای عملیات روزانه درمزارع می‌توان از روشهایی كه نتیجه آنها بیش از ده درصد با مقدار واقعی تبخیر ـ تعرق متفاوت نباشد استفاده نمود.

هدف از انجام این طرح بدست آوردن ضرایب گیاهی و تعیین نیاز آبی سیب زمینی دراستانهای خراسان و سمنان می‌باشد كه بوسیله لایسیمتر زهكش دار در دانشكده كشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شده است. در مورد لایسیمتر و نحوه عملكرد آن و روابط تجربی بكار رفته دراین طرح درفصل بعدی توضیح داده می‌شود.

فهرست مطالب

فصل اول

1-1مقدمه 2

1-2اهمیت كشت سیب زمینی3

1-3 اهمیت سیب زمینی در ایران4

1-4 منطقه مورد مطالعه5

1-4-1 استان خراسان5

1-4-2 استان سمنان7

فصل دوم

2-1 سابقه تحقیقات در زمینه تبخیر -تعرق10

2-2 عوامل موثر بر تبخیر و تعرق18

2-2-1 عوامل هواشناسی18

2-2-2 فاكتورهای گیاهی18

2-2-3 شرایط محیطی و مدیریتی19

2-3 روش سازمان خواربار و كشاورزی ملل متحد ( FAO 19

2-4 روش فائو – پنمن- مانتیس20

2-4-1 تعیین گرمای نهان تبخیر ( l 21

2 -4-2 تعیین شیب منحنی فشار بخار (D21

2-4-3 تعیین ضریب رطوبتی (g 22

2-4-4 تعیین فشار بخار اشباع (ea 22

2-4-5 تعیین فشار واقعی بخار (ed 22

2-4-6 تعیین مقدار تابش برون زمینی(Ra 23

2-4-7 تعداد ساعات رو شنایی(N24

2-4-8 تابش خالص(Rn 24

2-4-9 شار گرما به داخل خاك(G25

2-4-10 سرعت باد در ارتفاع 2 متری25

2-5 لایسیمتر 25

2-6 تارخچه ساخت لایسیمتر26

2-7 انواع لایسیمتر 28

2-7-1 لایسیمتر زهكشدار28

2-7-2 لایسیمتر وزنی29

2-7-2-1 لایسیمتر‌های وزنی هیدرولیك30

2-11-2-2 میكرو لایسیمتر‌های وزنی 32

2-8 طبقه بندی لایسیمترها از نظر ساختمانی35

2-8-1 لایسیمترهای با خاك دست نخورده35

2-8-2 لایسیمتر‌های با خاك دست خورده36

2-8-3 لایسیمترهای قیفی ابر مایر 36

فصل سوم

3-1 محل انجام طرح38

3-2 معرفی طرح و نحوه ساخت لایسیمتر38

3-3 تهیه بستر و نحوه كشت39

3-4 محاسبهَ ضریب گیاهی40

3-5 انتخاب روش مناسب برآورد تبخیر-تعرق42

3-6 پهنه بندی نیاز آبی سیب زمینی43

فصل چهارم

4-1 بافت خاك 45

4-2 اندازه گیری پتانسیل آب در گیاه45

4-3 محاسبه ضریب گیاهی(kc) سیب زمینی45

4-4 محاسبه تبخیر ـ تعرق و تحلیلهای آماری46

4-5 پهنه بندی نیازآبی گیاه سیب زمینی46

4-6 بحث در مورد نتایج47

4-7 نتیجه گیری 48

4-8 پیشنهادات 48

منابع و ماخذ 84

فهرست جداول

جدول1-1 میزان سطح زیر كشت و عملكرد كل سیب زمینی در سطح جهان4

جدول1-2 وضعیت تولید محصولات زراعی استان خراسان در سال زراعی 81-13805

جدول 1-3 محل و میزان كشت گیاه سیب زمینی در استان خراسان6

جدول 1-4 وضعیت تولید محصولات زراعی استان سمنان در سال زراعی 81-13807

جدول 1-5 محل و میزان كشت گیاه سیب زمینی در استان سمنان8

جدول 4-1 تبخیر ـ تعرق محاسبه شده گیاه مرجع با استفاده از فرمول فائو-پنمن-مانتیس(میلیمتر بر روز) در شاهرود61

جدول 4-2 تبخیر ـ تعرق محاسبه شده گیاه مرجع با استفاده از فرمول فائو-پنمن-مانتیس(میلیمتر بر روز) در بیرجند62

جدول 4-3 تبخیر ـ تعرق محاسبه شده گیاه مرجع با استفاده از فرمول فائو-پنمن-مانتیس(میلیمتر بر روز) در بشرویه63

جدول 4-4 تبخیر ـ تعرق محاسبه شده گیاه مرجع با استفاده از فرمول فائو-پنمن-مانتیس(میلیمتر بر روز) در سمنان63

جدول 4-5 سالهای آماری تبخیر و تعرق گیاه مرجع در ایستگاه سینوپتیك بیرجند64

جدول 4-6 تبخیر ـ تعرق محاسبه شده گیاه مرجع با استفاده از فرمول فائو-پنمن-مانتیس(میلیمتر بر روز) در گرمسار…….. 67

جدول 4-7 تبخیر ـ تعرق محاسبه شده گیاه مرجع با استفاده از فرمول فائو-پنمن-مانتیس(میلیمتر بر روز) در بجنورد…….. 68

جدول 4-10 تبخیر ـ تعرق محاسبه شده گیاه مرجع با استفاده از فرمول فائو-پنمن-مانتیس(میلیمتر بر روز) در سرخس….. 69

جدول 4-11 تبخیر ـ تعرق محاسبه شده گیاه مرجع با استفاده از فرمول فائو-پنمن-مانتیس(میلیمتر بر روز) در سبزوار…… 70

جدول 4-12 تبخیر ـ تعرق محاسبه شده گیاه مرجع با استفاده از فرمول فائو-پنمن-مانتیس(میلیمتر بر روز) در تربت جام72

جدول 4-13 تبخیر ـ تعرق محاسبه شده گیاه مرجع با استفاده از فرمول فائو-پنمن-مانتیس(میلیمتر بر روز) در تربت حیدریه72

جدول 4-14 تبخیر ـ تعرق محاسبه شده گیاه مرجع با استفاده از فرمول فائو-پنمن-مانتیس(میلیمتر بر روز) در فردوس 74

جدول 4-15 تبخیر ـ تعرق محاسبه شده گیاه مرجع با استفاده از فرمول فائو-پنمن-مانتیس(میلیمتر بر روز) در گلمكان74

جدول 4-16 تبخیر ـ تعرق محاسبه شده گیاه مرجع با استفاده از فرمول فائو-پنمن-مانتیس(میلیمتر بر روز) در كاشمر75

جدول 4-17 تبخیر ـ تعرق محاسبه شده گیاه مرجع با استفاده از فرمول فائو-پنمن-مانتیس(میلیمتر بر روز) در مشهد75

جدول 4-18 تبخیر ـ تعرق محاسبه شده گیاه مرجع با استفاده از فرمول فائو-پنمن-مانتیس(میلیمتر بر روز) در گناباد77

جدول 4-19 تبخیر ـ تعرق محاسبه شده گیاه مرجع با استفاده از فرمول فائو-پنمن-مانتیس(میلیمتر بر روز) در نیشابور78

جدول 4-20 تبخیر ـ تعرق محاسبه شده گیاه مرجع با استفاده از فرمول فائو-پنمن-مانتیس(میلیمتر بر روز) در نهبندان78

جدول 4-22 میانگین تبخیر و تعرق در سالهای تر ( استان سمنان 79

جدول 4-23 میانگین تبخیر و تعرق در سالهای تر ( استان خراسان 79

جدول 4-24 میانگین تبخیر و تعرق در سالهای متعارف ( استان سمنان 80

جدول 4-25 میانگین تبخیر و تعرق در سالهای متعارف ( استان خراسان 80

جدول 4-26 میانگین تبخیر و تعرق در سالهای تر ( استان سمنان 81

جدول 4-27 میانگین تبخیر و تعرق در سالهای تر ( استان خراسان81

جدول 4-28 میانگین نیاز آبی سیب زمینی با احتمالات 25، 50 و 75 درصد خشكسالی82

جدول 4-29 اندازه گیری پتانسیل گیاه درمرحله ابتدایی رشد82

جدول 4-30 اندازه گیری پتانسیل گیاه درمرحله میانی رشد82

جدول 4-31 اندازه گیری پتانسیل گیاه درمرحله نهایی رشد83

فهرست اشكال

شكل 1-1 نمودار توزیع میزان تولید سیب زمینی استانها نسبت به كل كشور – سال زراعی 81-13809

شكل 1-2 نمودار توزیع سطح سیب زمینی استانها نسبت به كل كشور – سال زراعی 81-13809

شكل 4-1 تغییرات ضریب گیاهی در طول دوره رشدگیاه سیب زمینی49

شكل4-2نیاز آبی سیب زمینی در ماه خرداد با 25 درصد احتمال (میانگین سالهای تر49

شكل 4-3 نیاز آبی سیب زمینی در ماه تیر با احتمال 25 درصد خشكسالی (سالهای تر50

شكل 4-5نیاز آبی سیب زمینی در ماه مرداد با احتمال 25 درصد خشكسالی( سالهای تر51

شكل 4-5 نیاز آبی سیب زمینی در ماه شهریور با احتمال 25 درصد خشكسالی(سالهای تر52

شكل 4-6نیاز آبی سیب زمینی در ماه خرداد با احتمال 50 درصد خشكسالی (سالهای متعارف53

شكل 4-7نیازآبی سیب زمینی در ماه تیر با احتمال 50 درصد خشكسالی (سالهای متعارف54

شكل 4- 8نیاز آبی سیب زمینی در ماه مرداد با احتمال 50 درصد خشكسالی (سالهای متعارف55

شكل 4- 9نیاز آبی سیب زمینی در ماه شهریور با احتمال 50 درصد خشكسالی(سالهای متعارف56

شكل 4-10نیاز آبی سیب زمینی در ماه خرداد با احتمال 75 درصد خشكسالی (سالهای خشك57

شكل 4- 11نیاز آبی سیب زمینی در ماه تیر با احتمال 75 درصد خشكسالی(سالهای خشك58

شكل 4-12نیاز آبی سیب زمینی در ماه مرداد با احتمال 75 درصد خشكسالی (سالهای خشك59

شكل 4- 13نیاز آبی سیب زمینی در ماه شهریور با احتمال 75 درصد خشكسالی (سالهای خشك60

پس از پرداخت، لینک دانلود فایل برای شما نشان داده می شود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.